Skoro już jesteśmy przy dyni to polecam pyszny sernik dyniowy o korzennym aromacie. Proste do zrobienia ciasto – wszystkie składniki miksujemy na raz, spód zrobiony z ciasteczek jest super szybki. Ciasto upiekłam dla męża na pierwszy dzień w nowej pracy – przecież nie puszczę go z pustymi rękami 🙂

Co będzie potrzebne:

Na spód:
– 250 g ciasteczek imbirowych lub korzennych
– 80 g rozpuszczonego masła

Na masę sernikową

– 750 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (u mnie ser na serniki z wiaderka)
– 250 g mascarpone
– 3 jajka
– 3 żółtka
– 3 łyżki mąki ziemniaczane
– 1 łyżka mąki pszennej
– 2 łyżki soku z cytryny
– 120 g cukru
– 2 łyżeczki przyprawy korzennej
– 425 g puree z dyni

Wykonanie:

Zaczynamy od zrobienia spodu: ciasteczka miksujemy w malakserze lub blenderze do uzyskania konsystencji mokrego piasku i mieszamy z rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Wykładamy równą warstwą do tortownicy o średnicy 23 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Z zewnątrz owijamy szczelnie dwukrotną warstwą folii aluminiowej – sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Wstawiamy tortownicę do lodówki na pół godziny i zabieramy się za masę serową.

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ucieramy krótko na gładką masę. Przelewamy na schłodzony spód.

Piekarnik nagrzewamy do 170ºC, na dno głębokiej blachy lub większej formy wlewamy gorącą wodę tak, żeby sięgała do połowy wysokości naszej tortownicy (to nasza kąpiel wodna). Włożyć sernik do piekarnika do formy z wodą i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec około 1 godziny i 30 minut. Wyjąć, przestudzić i schłodzić kilka godzin (a najlepiej całą noc) w lodówce

image

.