Uwielbiamy smaki azjatyckie więc dosyć często szykuję dania inspirowane tamtejszą kuchnią. Ostatnio wyczarowałam prostą ale pyszną potrawę w sam raz dla wegetarian: bakłażan słodko – pikantny z makaronem gryczanym.

Co będzie potrzebne:

– bakłażan
– olej sezamowy
– 3 ząbki czosnku
– 3 cm kawałek imbiru
– papryczka chilli
– 2 łyżki brązowego cukru
– sos sojowy
– sos ketjap manis
– grzyby mun
– makaron azjatycki lub ryż

Wykonanie:

Bakłażana pokroić w 1 cm plastry, posolić, po 20 minutach opłukać i osuszyć (w ten sposób pozbędziemy się goryczki). Pokroić na paski i partiami smażyć na woku/patelni na niedużej ilości oleju. Odłożyć na bok. Na tej samej patelni na oleju sezamowym chwilę podsmażyć posiekane: czosnek, imbir i papryczkę chilli. Dodać brązowy cukier, sos sojowy i ketjap manis tak aby powstał sos. Dorzucić bakłażana i dusić około 10 minut. Pod koniec dodać namoczone i pokrojone grzyby mun. Podawać z ryżem lub azjatyckim makaronem (u nas gryczany Soba). Posypać posiekaną dymką.

Reklamy