Zielona sałatka z dodatkiem pysznych, młodych ziemniaków i lekkiego jogurtowego dressingu.
Co będzie potrzebne:
- 2 mini sałaty rzymskie (mają delikatniejsze liście)
- 250 g zielonych szparagów
- 400 g młodych ziemniaków (najlepiej małych)
- 50 g parmezanu
- Sól, pieprz
- Oliwa
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- Pęczek bazylii (lub mięty lub 50/50)
- 1 ząbek czosnku
- 2 filety anchoives
- 1 łyżeczka musztardy
Wykonanie:
Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości.
Na oliwie przesmażyć pokrojone w około 3 cm kawałki szparagi. Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni, na którą dodać trochę więcej oliwy i przesmażyć ugotowane i odparowane ziemniaki. Jeśli są większe to pokroić na mniejsze kawałki (na jeden kęs).
W malakserze zmiksować składniki dressingu: zioła, czosnek, anchoives, musztardę i jogurt.
W misce ułożyć pokrojoną (lub porwaną) sałatę rzymską, szparagi i ziemniaki. Dodać płatki parmezanu (zestrugałam obieraczką do warzyw).
Polać dressingiem i wymieszać.




Dodaj komentarz