Zielona sałatka z dodatkiem pysznych, młodych ziemniaków i lekkiego jogurtowego dressingu.

Co będzie potrzebne:

  • 2 mini sałaty rzymskie (mają delikatniejsze liście)
  • 250 g zielonych szparagów
  • 400 g młodych ziemniaków (najlepiej małych)
  • 50 g parmezanu
  • Sól, pieprz
  • Oliwa
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Pęczek bazylii (lub mięty lub 50/50)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 filety anchoives
  • 1 łyżeczka musztardy

Wykonanie:

Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości.

Na oliwie przesmażyć pokrojone w około 3 cm kawałki szparagi. Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni, na którą dodać trochę więcej oliwy i przesmażyć ugotowane i odparowane ziemniaki. Jeśli są większe to pokroić na mniejsze kawałki (na jeden kęs).

W malakserze zmiksować składniki dressingu: zioła, czosnek, anchoives, musztardę i jogurt.

W misce ułożyć pokrojoną (lub porwaną) sałatę rzymską, szparagi i ziemniaki. Dodać płatki parmezanu (zestrugałam obieraczką do warzyw).

Polać dressingiem i wymieszać.