Bardzo wilgotne ucierane ciasto z letnimi owocami. W oryginalnym przepisie z bloga mojewypieki.com były użyte brzoskwinie, ale myślę, że równie dobre ciasto wyjdzie z morelami. Ciasto jest nakładane do formy w odwrotnej kolejności – najpierw owoce, potem ciasto. Dzięki temu nie ma szans na zakalca 🙂

Co będzie potrzebne:

Na dno formy

  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2-3 dojrzałe nektarynki (lub brzoskwinie lub kilka więcej moreli)
  • 100 g malin

Na ciasto:

  • 100 g miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki migdałowej (lub mielonych migdałów)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml kefiru lub maślanką

Wykonanie:

Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować masło, posypać brązowym cukrem, ułożyć maliny i pokrojone na ósemki nektarynki.

Masło utrzeć z cukrem, na jasną I puszystą masę. Dodać jajko i utrzeć do połączenia składników.

Dodać suche składniki i kefir i wymieszać krótko szpatułką, do połączenia składników.

Wylać ciasto na owoce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C (u mnie dolny poziom, grzałki góra i dół, bez termoobiegu). Piec około 40 minut lub tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, przełożyć na talerz lub paterę odwracając do góry nogami.