Lekko egzotyczny placek z jagodami. Z dodatkiem wiórków kokosowych i limonki, które nadają tropikalny smak idealnie współgrający z jagodami. Przepis, odchudzony z cukru, pochodzi z bloga mojewypieki.com
Co będzie potrzebne:
- 180 g miękkiego masła
- 150 ml drobnego cukru
- 3 jajka
- 250 ml wiórek kokosowych
- 440 ml mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soki
- 180 ml maślanki
- 1 limonka (starta skórka i sok)
- 3 szklanki jagód
- Cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać, wymieszać z wiórkami, proszkiem do pieczenia i solą.
Dodawać suche składniki na zmianę z maślanką cały czas miksując (do połączenia składników). Na koniec dodać sok i skórkę z limonki, zmiksować.
Przełożyć do formy (22×32 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu posypać owocami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C (u mnie dolna grzałka + termoobieg / środkowa półka). Piec 35-40 minut, do suchego patyczka.
Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem




Dodaj komentarz