Lekko egzotyczny placek z jagodami. Z dodatkiem wiórków kokosowych i limonki, które nadają tropikalny smak idealnie współgrający z jagodami. Przepis, odchudzony z cukru, pochodzi z bloga mojewypieki.com

Co będzie potrzebne:

  • 180 g miękkiego masła
  • 150 ml drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 250 ml wiórek kokosowych
  • 440 ml mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soki
  • 180 ml maślanki
  • 1 limonka (starta skórka i sok)
  • 3 szklanki jagód
  • Cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu.

Mąkę przesiać, wymieszać z wiórkami, proszkiem do pieczenia i solą.

Dodawać suche składniki na zmianę z maślanką cały czas miksując (do połączenia składników). Na koniec dodać sok i skórkę z limonki, zmiksować.

Przełożyć do formy (22×32 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu posypać owocami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C (u mnie dolna grzałka + termoobieg / środkowa półka). Piec 35-40 minut, do suchego patyczka.

Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem