Pełne smaku pieczone różyczki kalafiora w plackach tacos z aromatycznym sosem z masła orzechowego i kolorowymi dodatkami. Inspiracją był przepis Rozkosznego.

Co będzie potrzebne:

  • Główka kalafiora podzielona na różyczki
  • 1 łyżka pasty miso
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 5 łyżek oleju (u mnie sezamowy)

Na orzechowy sos:

  • 3 łyżki masła orzechowego (u mnie crunchy)
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 5-6 łyżek zimnej wody

Dodatki:

  • Rzodkiewka, pokrojona w cienkie plasterki
  • Guacamole
  • Granat
  • Świeża kolendra
  • Placki tacos

Wykonanie:

Wymieszać pastę miso z przyprawami i dodawać stopniowo olej, mieszając.

Kalafior, podzielony na nieduże różyczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować dokładnie marynatą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 30 minut aż kalafior będzie miękki i lekko przypieczony.

Przygotować sos: masło orzechowe wymieszać z sokiem z limonki, czosnkiem, kurkumą i sosem sojowym. Wlewać stopniowo wodę, łyżka po łyżce, za każdym razem mieszając, do uzyskania gładkiej, lekko płynnej konsystencji.

Placki podgrzać na suchej patelni, nakładać sos orzechowy, upieczonego kalafiora i resztę dodatków wedle uznania.