Pełne smaku pieczone różyczki kalafiora w plackach tacos z aromatycznym sosem z masła orzechowego i kolorowymi dodatkami. Inspiracją był przepis Rozkosznego.
Co będzie potrzebne:
- Główka kalafiora podzielona na różyczki
- 1 łyżka pasty miso
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 5 łyżek oleju (u mnie sezamowy)
Na orzechowy sos:
- 3 łyżki masła orzechowego (u mnie crunchy)
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 5-6 łyżek zimnej wody
Dodatki:
- Rzodkiewka, pokrojona w cienkie plasterki
- Guacamole
- Granat
- Świeża kolendra
- Placki tacos
Wykonanie:
Wymieszać pastę miso z przyprawami i dodawać stopniowo olej, mieszając.
Kalafior, podzielony na nieduże różyczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować dokładnie marynatą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 30 minut aż kalafior będzie miękki i lekko przypieczony.
Przygotować sos: masło orzechowe wymieszać z sokiem z limonki, czosnkiem, kurkumą i sosem sojowym. Wlewać stopniowo wodę, łyżka po łyżce, za każdym razem mieszając, do uzyskania gładkiej, lekko płynnej konsystencji.
Placki podgrzać na suchej patelni, nakładać sos orzechowy, upieczonego kalafiora i resztę dodatków wedle uznania.



Dodaj komentarz