Zrobiony ostatnim rzutem w tym sezonie truskawkowym – pyszny, delikatny włoski deser wzbogacony świeżymi owocami. Zamiast mascarpone użyłam delikatniejszej kremowej ricotty.
Co będzie potrzebne:
- 200 g biszkoptów Savoiardi (ladyfingers)
- 300 ml mocnej kawy, ostudzonej
- 3 łyżki Grand Marnier (opcjonalnie)
- 4 jajka, żółtka i białka oddzielnie
- 150 ml cukru
- 500 g mascarpone (lub kremowej ricotty)
- Kilkanaście truskawek
Wykonanie:
Żółtka utrzeć na jasną, puszystą masę z połową cukru. Białka ubić na sztywno z drugą częścią cukru.
Do masy żółtkowej dodać mascarpone / ricottę i dokładnie wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać szpatułką.
Biszkopty nasączyć kawą wymieszaną z Grand Marnier i ułożyć ściśle w naczyniu. Nałożyć część kremu, pokrojone w plastry truskawki, przykryć kremem, następną warstwę nasączonych biszkoptów, krem i pokrojone truskawki.
Schłodzić kilka godzin w lodówce.




Dodaj komentarz