Zrobiony ostatnim rzutem w tym sezonie truskawkowym – pyszny, delikatny włoski deser wzbogacony świeżymi owocami. Zamiast mascarpone użyłam delikatniejszej kremowej ricotty.

Co będzie potrzebne:

  • 200 g biszkoptów Savoiardi (ladyfingers)
  • 300 ml mocnej kawy, ostudzonej
  • 3 łyżki Grand Marnier (opcjonalnie)
  • 4 jajka, żółtka i białka oddzielnie
  • 150 ml cukru
  • 500 g mascarpone (lub kremowej ricotty)
  • Kilkanaście truskawek

Wykonanie:

Żółtka utrzeć na jasną, puszystą masę z połową cukru. Białka ubić na sztywno z drugą częścią cukru.

Do masy żółtkowej dodać mascarpone / ricottę i dokładnie wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać szpatułką.

Biszkopty nasączyć kawą wymieszaną z Grand Marnier i ułożyć ściśle w naczyniu. Nałożyć część kremu, pokrojone w plastry truskawki, przykryć kremem, następną warstwę nasączonych biszkoptów, krem i pokrojone truskawki.

Schłodzić kilka godzin w lodówce.