Delikatne mięso z kurczaka w aromatycznej marynacie wg przepisu z książki kucharskiej Webera. Użyłam podudzi, w oryginale są to szaszłyki z udek – w mojej wersji trzeba mięso dłużej trzymać na grillu, żeby się zrobiło przy kości.
Co będzie potrzebne:
- 10 podudzi z kurczaka
- 1 cebula
- 125 ml soku z cytryny
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml oliwy
Wykonanie:
W blenderze zmiksować pokrojoną z grubsza cebulę z czosnkiem, przyprawami i sokiem z cytryny. Powoli dolewać oliwę ciągle miksując.
Mięso włożyć do torebki strunowej i zalać marynatą. Zamknąć torebkę, wyciskając z niej powietrze. Upewnić się że wszystkie kawałki kurczaka są pokryte marynatą. Pozostawić do zamarynowania na przynajmniej 30 minut (ja trzymałam cały dzień, bo jedno grillowanie nam wypadło z planów).
Grillować ok 45 minut z zamkniętą pokrywą, kilkakrotnie obracając mięso.

Skomentuj