Delikatne mięso z kurczaka w aromatycznej marynacie wg przepisu z książki kucharskiej Webera. Użyłam podudzi, w oryginale są to szaszłyki z udek – w mojej wersji trzeba mięso dłużej trzymać na grillu, żeby się zrobiło przy kości.

Co będzie potrzebne:

  • 10 podudzi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 125 ml soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml oliwy

Wykonanie:

W blenderze zmiksować pokrojoną z grubsza cebulę z czosnkiem, przyprawami i sokiem z cytryny. Powoli dolewać oliwę ciągle miksując.

Mięso włożyć do torebki strunowej i zalać marynatą. Zamknąć torebkę, wyciskając z niej powietrze. Upewnić się że wszystkie kawałki kurczaka są pokryte marynatą. Pozostawić do zamarynowania na przynajmniej 30 minut (ja trzymałam cały dzień, bo jedno grillowanie nam wypadło z planów).

Grillować ok 45 minut z zamkniętą pokrywą, kilkakrotnie obracając mięso.