No i znowu przed nami pogoda, która wprost domaga się sycących kremowych zup. Połączenie kalafiora i koziego sera to moja nowa miłość, a gdy jeszcze dodamy do tego koperek to można umierać szczęśliwym 😉
Co będzie potrzebne:
- Nieduży kalafior, podzielony na różyczki
- 1 średni ziemniak
- 1 mała cebula
- 600 ml bulionu warzywnego
- 100 g koziego twarożku
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżka musztardy Dijon
- Świeży koperek
- Oliwa
- Biały pieprz
- Opcjonalnie: skórka z cytryny
Wykonanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka i różyczki kalafiora. Smażyć razem ok 4 minuty, następnie dodać bulion, musztardę, przyprawić białym pieprzem i gotować na małym ogniu ok 20 minut aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, przestudzić dodać śmietanę i kozi ser i zmiksować na gładki krem. Podawać z posiekanym koperkiem i skórką z cytryny.

Skomentuj