No i znowu przed nami pogoda, która wprost domaga się sycących kremowych zup. Połączenie kalafiora i koziego sera to moja nowa miłość, a gdy jeszcze dodamy do tego koperek to można umierać szczęśliwym 😉

Co będzie potrzebne:

  • Nieduży kalafior, podzielony na różyczki
  • 1 średni ziemniak
  • 1 mała cebula
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 100 g koziego twarożku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • Świeży koperek
  • Oliwa
  • Biały pieprz
  • Opcjonalnie: skórka z cytryny

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka i różyczki kalafiora. Smażyć razem ok 4 minuty, następnie dodać bulion, musztardę, przyprawić białym pieprzem i gotować na małym ogniu ok 20 minut aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, przestudzić dodać śmietanę i kozi ser i zmiksować na gładki krem. Podawać z posiekanym koperkiem i skórką z cytryny.