Pyszny i rozgrzewający gulasz z batatem i fasolką w sosie pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryczki – chipotle. Do tego lekkie i rumiane chmurki cheddarowe czyli coś pomiędzy bułeczkami a…no właśnie ciężko to określić, ale są cudne.

Co będzie potrzebne (na 3 porcje)

  • 2 nieduże bataty
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 spora czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypta soli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka chipotle w proszku lub paście (lub mniej jeśli nie lubicie ostrego)
  • 250 ml wody
  • 125 g mąki
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 70 g startego na drobnej tarce cheddara
  • 60 ml zimnej wody

Wykonanie:

Cebulę pokroić w piórka. Zeszklić na patelni ze szczyptą soli, na oliwie na małym ogniu (ok 5-7 minut).

Batata obrać i pokroić w kostkę ok 1.5 cm. Dodać do cebuli i smażyć kilka minut. Dodać odsączoną i przepłukaną fasolę, pomidory z puszki i 250 ml wody. Przyprawić chipotle. Dusić na małym ogniu około 25 minut aż bataty zmiękną i płyn się zredukuje. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Rozgrzać piekarnik do 180°C, górna grzałka.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać masło i rozrobić palcami na kruszonkę. Dodać starty cheddar i wymieszać. Dodać 60 ml wody i szybko wyrobić. Łyżkami formować 8 kulek i ułożyć na wierzchu gulaszu w lekkich odstępach.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut aż chmurki lekko się napuszą i zrumienią. Opcjonalnie posypać posiekaną chilli.