Pyszny i rozgrzewający gulasz z batatem i fasolką w sosie pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryczki – chipotle. Do tego lekkie i rumiane chmurki cheddarowe czyli coś pomiędzy bułeczkami a…no właśnie ciężko to określić, ale są cudne.
Co będzie potrzebne (na 3 porcje)
- 2 nieduże bataty
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 spora czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy
- Szczypta soli
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka chipotle w proszku lub paście (lub mniej jeśli nie lubicie ostrego)
- 250 ml wody
- 125 g mąki
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 70 g startego na drobnej tarce cheddara
- 60 ml zimnej wody
Wykonanie:
Cebulę pokroić w piórka. Zeszklić na patelni ze szczyptą soli, na oliwie na małym ogniu (ok 5-7 minut).
Batata obrać i pokroić w kostkę ok 1.5 cm. Dodać do cebuli i smażyć kilka minut. Dodać odsączoną i przepłukaną fasolę, pomidory z puszki i 250 ml wody. Przyprawić chipotle. Dusić na małym ogniu około 25 minut aż bataty zmiękną i płyn się zredukuje. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Rozgrzać piekarnik do 180°C, górna grzałka.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać masło i rozrobić palcami na kruszonkę. Dodać starty cheddar i wymieszać. Dodać 60 ml wody i szybko wyrobić. Łyżkami formować 8 kulek i ułożyć na wierzchu gulaszu w lekkich odstępach.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut aż chmurki lekko się napuszą i zrumienią. Opcjonalnie posypać posiekaną chilli.

Skomentuj