Każdy rodzic docenia gdy dziecko pójdzie spać i wreszcie ma wolne 😉 I choć staramy się nie jeść po godzinie 19 to czasem lubimy sobie umilić wieczór czymś smakowitym. Do tego nasze, niegdyś wszystkożerne, dziecko postanowiło zdobyć złoty medal w wybrzydzaniu szczególnie jeśli chodzi o pikantny smak więc wieczór jest tym momentem kiedy nie musimy kombinować i posypywać potraw chilli już po nałożeniu na talerze. Przepis na te cudowne grzanki, które sprawdzą się nie tylko podczas romantycznej kolacji, ale też na imprezie, jest banalnie prosty, a lista składników krótka – czego chcieć więcej? Inspiracją był przepis Jamiego Olivera z książki „Return of the Naked Chef”.
Co będzie potrzebne:
- Mozzarella do bufala
- 3 papryczki chilli
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- po kilka gałązek bazylii, mięty i kolendry
- sól, pieprz
- crema di balsamico
- bułka pszenna
Wykonanie:
Papryczki opalić nad płomieniem, grillem lub na patelni. Gdy skórka zrobi się czarna i zacznie pękać wsadzić do torebki strunowej i szczelnie zamknąć. Po 5 minutach wyjąć i zdjąć skórkę. Przekroić na pół i wyjąć pestki, pokroić na paseczki. Papryczki zalać sokiem z cytryny i oliwą, posolić i popieprzyć.
Bułkę pokroić na cienkie kromki i opiec w tosterze lub piekarniku.
Gotowe grzanki polać oliwą z papryczek, położyć na każdej kawałki mozzarelli, paseczki chilli i polać resztą oliwy.
Zioła porwać i polać crema di balsamico.
Skomentuj