Każdy rodzic docenia gdy dziecko pójdzie spać i wreszcie ma wolne 😉 I choć staramy się nie jeść po godzinie 19 to czasem lubimy sobie umilić wieczór czymś smakowitym.  Do tego nasze, niegdyś wszystkożerne, dziecko postanowiło zdobyć złoty medal w wybrzydzaniu szczególnie jeśli chodzi o pikantny smak więc wieczór jest tym momentem kiedy nie musimy kombinować i posypywać potraw chilli już po nałożeniu na talerze. Przepis na te cudowne grzanki, które sprawdzą się nie tylko podczas romantycznej kolacji, ale też na imprezie, jest banalnie prosty, a lista składników krótka – czego chcieć więcej? Inspiracją był przepis Jamiego Olivera z książki „Return of the Naked Chef”.

Co będzie potrzebne:

  • Mozzarella do bufala
  • 3 papryczki chilli
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • po kilka gałązek bazylii, mięty i kolendry
  • sól, pieprz
  • crema di balsamico
  • bułka pszenna

    Wykonanie:

    Papryczki opalić nad płomieniem, grillem lub na patelni. Gdy skórka zrobi się czarna i zacznie pękać wsadzić do torebki strunowej i szczelnie zamknąć. Po 5 minutach wyjąć i zdjąć skórkę. Przekroić na pół i wyjąć pestki, pokroić na paseczki. Papryczki zalać sokiem z cytryny i oliwą, posolić i popieprzyć.

    Bułkę pokroić na cienkie kromki i opiec w tosterze lub piekarniku.

    Gotowe grzanki polać oliwą z papryczek, położyć na każdej kawałki mozzarelli, paseczki chilli i polać resztą oliwy. 

    Zioła porwać i polać crema di balsamico.

    Reklamy