Chocolate bark to w wolnym tłumaczeniu kora czekoladowa. Jest to cienka warstwa czekolady posypana różnymi dodatkami i przyprawami. Jest to bardzo fajny pomysł na słodki prezent, np. na święta i możecie go wykonać z dziećmi (choć wtedy nie spodziewajcie się wymuskanych arcydzieł, które można znaleźć na Pinterest).

Jak będzie wyglądać i smakować chocolate bark zależy od Waszej wyobraźni – u mnie w mieszance czekolady gorzkiej i białej znalazły się suszone banany, ekspandowana kasza jaglana, płatki migdałów, suszona żurawina i wiórki kokosowe.

Co jeszcze można wykorzystać?

  • Orzechy (np.pistacje, orzechy laskowe, włoskie, nerkowce)
  • Suszone owoce (np.rodzynki, jabłka, mango, kokos, śliwki)
  • Pokruszone ciastka ( m.in.Oreo, wafelki)
  • Masło orzechowe, karmel
  • Przyprawy (np.cynamon, sól morska, chilli)
  • Kandyzowane skórki z cytrusów
  • Kolorowe, słodkie posypki ozdobne

Wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej wybrane czekolady i rozprowadzić cienką warstwą na papierze do pieczenia (mieszając ciemną i jasną czekoladę można zrobić fantazyjne wzorki np.za pomocą wykałaczki). Może t0 być nieregularny wzór, który potem łamiemy na nieduże kawałki lub elegancka tabliczka – wtedy wypełniamy czekoladą wyłożoną papierem foremkę w wybramym kształcie. Udekorowaną czekoladę wstawić do lodówki do stężenia.

W ten sam sposób można zrobić czekoladki w foremkach tylko czas oczekiwania na stężenie będzie dłuższy 🙂