Kwaśna żurawina świetnie pasuje do słodkich wypieków. W zeszłym roku proponowałam sernik z musem żurawinowym (przepis tu), tym razem dużo prostsza i mniej pracochłonna wersja. Ponieważ ja całe święta przechorowałam uznanie należy się mojemu mężowi 🙂 Przepis znaleziony (i odchudzony) na Moich wypiekach .

Co będzie potrzebne :

Na kruche ciasto:

– 300 g mąki
– 200 g miękkiego masła
– 100 g cukru
– łyżeczka esencji waniliowej

Na masę serową:

– 600 g twarogu dwukrotnie zmielonego (u mnie sernikowy Pilos)
– 3 jajka
– 150 ml kwaśnej śmietany
– 130 g cukru
– 3 łyżeczki mąki pszennej
– 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– łyżeczka esencji waniliowej

Dodatkowo:

– 300 g świeżej żurawiny

Wykonanie :

Ze składników na ciasto wyrobić między palcami kruszonkę. Podzielić na pół i jedną częścią wyłożyć dno tortownicy o średnicy 26 cm – nie trzeba mocno dociskać. Można podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175° C przez 10 minut (autorka przepisu pominęła, my ze względu na rzadką konsystencję ciasta piekliśmy).
Wszystkie składniki masy serowej  umieścić w misie miksera i ucierać tylko do połączenia składnikó, odstawić na pół godziny by ciasto odpoczęło. Następnie wylać masę na spód, na to ułożyć żurawinę  i na wierzchu posypać resztą kruszonki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około godzinę. Studzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić w lodówce przez minimum trzy godziny.

image