Jedną z rzeczy, za które uwielbiam gotowanie jest odkrywanie nowych, jeszcze lepszych przepisów. Już Ci się wydaje, że nie można zrobić lepszego pstrąga niż ten w w sosie miętowym to trafiasz na przepis Jamiego Olivera na pieczone filety, nadziewane suszonymi morelami i szałwią, zapiekane ze szpinakiem, soczewicą i fasolą. Koniecznie wypróbujcie 🙂

Co będzie potrzebne (porcja na 4 osoby):

– filety z pstrąga ze skórą ok 1 kg (u mnie dwa duże)
– 8 sztuk niesiarkowanych moreli
– pęczek szałwii
– 2 ząbki czosnku
– 300 g szpinaku
– puszka soczewicy
– puszka czerwonej lub białej fasoli
– 3-4 plastry szynki długodojrzewającej (np.prosciutto)
– gałka muszkatołowa
– sól, pieprz
– mielone migdały
– oliwa

Wykonanie:

Na łyżce oliwy chwilę przesmażyć wyciśnięty lub posiekany czosnek, dodać umyte liście szpinaku i dusić aż szpinak zmniejszy swoją objętość i „zwiędnie”. Przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
Filety z pstrąga lekko osolić, popieprzyć i obsypać proszkiem migdałowym z obu stron.
Posiekać suszone morele z połową liści szałwii.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć szpinak wymieszany z odsączonymi i opłukanymi soczewicą i fasolą.

image

Na wierzch położyć jeden filet z pstrąga, skórą do dołu, na nim położyć posiekane morele z szałwią, przykryć drugim filetem, tym razem skórą do góry. Na wierzchu posypać resztą posiekanej szałwii i porwaną na mniejsze kawałki szynką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec około 30 minut pod koniec przykrywając folią aluminiową aby szynka się nie spiekła zbytnio (ma być chrupiąca ale nie przypalona).

image