Mimo że lubimy smak kaczki saute zdecydowanie zyskuje jeśli podamy ją z sosem – tym razem wiśniowo-winnym. Do tego domowe kopytka i surówka z buraczków i mamy wspaniały obiad, który spokojnie możemy podać przy większych okazjach.

Co będzie potrzebne:

– nogi lub piersi z kaczki
– sól, pieprz, majeranek

– 60 g suszonych wiśni
– 150 ml czerwonego wytrawnego wina
– łyżka cukru trzcinowego
– łyżka octu z czerwonego wina

– 400 g ugotowanych ziemniaków
– jajko
– mąka (w zależności od rodzaju ziemniaków – u mnie ok 200 g)

Wykonanie:

Kaczkę przyprawić, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok 40-50 minut, smarując co jakiś czas sosem spod mięsa. Polecam piec w brytfance z kratką, aby mięso nie pływało w wytopionym tłuszczu.

Przygotować sos: wiśnie namoczyć w winie minimum 4 godziny, przelać do garnka, dodać cukier i ocet winny i gotować na małym ogniu aż płyn się zredukuje (ok 20 minut).

Z ziemniaków przygotować gładkie puree (można użyć malaksera, praski do ziemniaków lub maszynki do mięsa), wbić jajko, dodać mąkę i wyrobić ciasto.
Podsypując stolnicę mąką kręcić z porcji ciasta rulony, które kroić na kopytka. Gotować w lekko osolonej wodzie przez około 4 minuty.

image