Zaskakujące bogactwem smaków danie, które zrobicie w 10 minut. Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku, tym razem wierna kopia (wszystko co potrzebne było  w domu 😉 ). Mimo dość ostrego smaku Łucja wcinała razem z nami (matka polka nie zrezygnowała z dodatku chilli) 🙂

Co będzie potrzebne:

– szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
– 100 g chorizo pokrojonego w cienkie plasterki
– 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
– 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
– kawałek posiekanego chilli
– około 70 g sera do posypania (u mnie bałkański, ale może być też kozi lub pleśniowy)
– świeża kolendra

Wykonanie:

Na patelni na rozgrzanej oliwie smażyć przez 4 minuty chorizo, dodać czosnek i smażyć chwilę aż nabierze koloru. Dodać paprykę, chilli, przesmażyć i wsypać ugotowaną kaszę gryczaną. Smażyć około minutę, mieszając. Nałożyć do misek, posypać pokruszonym serem i posiekaną kolendrą.

Reklamy