Pyszny omlet hiszpański, którego bazą są ziemniaki, cebula i jaja. U mnie z dodatkiem pikantnego chorizo i szpinakiem. Szybkie i sycące danie, tzw. jednogarnkowe (wszystko robimy na jednej patelni).

Co będzie potrzebne:

– 3 spore ziemniaki
– jedna mała cebula
– ok 80 g chorizo
– ząbek czosnku
– 3 garści świeżego szpinaku
– 6 jaj
– oliwa

Wykonanie:

Ziemniaki pokroić w 1,5 cm kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Smażyć ok 12 minut mieszając od czasu do czasu, pod koniec dorzucając posiekaną cebulę. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni przesmażyć ok 3 minuty chorizo pokrojone w kostkę, przełożyć do miski z ziemniakami. Dodać jeszcze trochę oliwy na patelnię, wrzucić posiekany czosnek i po chwili umyte liście szpinaku, dusić aż zmniejszy objętość. Przełożyć do ziemniaków z chorizo. W oddzielnej misce rozbełtać jaja (można posolić), wrzucić pozostałe składniki i wymieszać. Patelnię rozgrzać i wlać na nią mieszaninę. Smażyć ok 10 minut aż omlet zetnie się od spodu i będzie odstawał od ścianek, a środek będzie lekko ścięty. Przykryć talerzem o takiej samej lub większej średnicy i odwracając patelnię do góry nogami przełożyć na niego omlet. Patelnię znowu postawić na palniku i zsunąć na nią omlet stroną usmażoną do góry. Smażyć jeszcze 5-7 minut. Podawać gorący.

image

image