Znowu było u nas curry, ale to chyba nic dziwnego przy takiej pogodzie. Tym razem wybór padł na czerwone curry z dodatkiem soczystego ananasa – cudowne połączenie ostrego ze słodkim, razem z kurczakiem i soczewicą stworzyły sycące danie, którym zajadała się cała trójka 😉

Co będzie potrzebne:

– 2 łyżki czerwonej pasty curry
– łodyga trawy cytrynowej posiekana
– posiekany kawałek imbiru
– posiekana papryczka chilli
– pół puszki mleka kokosowego
– 250 g piersi z kurczaka
– ćwierć świeżego ananasa
– pół czerwonej papryki
– pół puszki soczewicy

Wykonanie:

Na patelni chwilę przesmażyć curry z imbirem, trawą cytrynową i chilli. Zalać mlekiem kokosowym i gotować ok 3 minuty. Do sosu wrzucić pokrojonego kurczaka, dusić 5-7 minut, po czym dodać pozostałe składniki pokrojone na podobnej wielkości kawałki. Dusić na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje (ok 10-15 minut).
Podawać z ryżem lub chlebkiem naan.