Mężowi zamarzyły się kotlety z kaszą gryczaną, a że ze mną ma jak w bajce to przygotowałam je na niedzielny obiad 😉 Z delikatnym mięsem z indyka, duszone w sosie pomidorowym, zaskakująco smaczne.
Co będzie potrzebne:
– 100 g kaszy gryczanej
– 250 g mięsa mielonego z indyka
– 1 jajko
– 2 ząbki czosnku
– pół łyżki oleju z suszonych pomidorów
– przyprawy: oregano, tymianek, pieprz
– cebula
– 300 ml passaty z pomidorów
Wykonanie:
Kaszę ugotować, przestudzić. Wymieszać z mięsem, jajkiem, wyciśniętym czosnkiem, olejem i przyprawami. Formować kotlety i chwilę smażyć z dwóch stron. W oddzielnym garnku/patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać oregano, wlać passatę, podusić przez 5 minut. Kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem pomidorowym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na 15 minut. Można też dusić kotlety w sosie na patelni – nie brudzimy wtedy dodatkowego naczynia i nie musimy włączać piekarnika.
Skomentuj