Co będzie potrzebne:
– 2 lub 3 udka z kurczaka zagrodowego
– 250 g makaronu (np.kokardki lub świderki)
– pęczek świeżej bazylii
– 200 ml śmietany
– 3 ząbki czosnku
– 120 g sera pleśniowego (np.lazur, gorgonzola)
Wykonanie:
Udka przyprawić suszonymi ziołami i piec w naczyniu żaroodpornym w 170°C (ok 35-40 minut). Wyjąć, wystudzić i pokroić na ok. 3 cm kawałki Ugotować makaron al dente. Do naczynia, w którym piekło się mięso wrzucić połowę makaronu, przykryć połową kurczaka i połową sera pleśniowego, rozłożyć kolejne warstwy w ten sam sposób. Wymieszać śmietanę z wyciśniętym czosnkiem i posiekaną bazylią, wylać na wierzch zapiekanki. Piec pod przykryciem ok 25-30 minut.
Skomentuj