Korzenne ciasto marchewkowe – świetne jako babeczki, ale bardzo dobrze wychodzi też w większych formach. Moja propozycja na ciasto świąteczne – wystarczy prosta dekoracja lub kolorowe papilotki i od razu stół wygląda piękniej 🙂

Co będzie potrzebne:

– 250 ml oleju
– 250 ml cukru
– 4 jajka
– 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenek z laski wanilii
– 500 ml mąki
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki soli
– 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
– 2 duże marchewki starte na tarce o grubych oczkach

Wykonanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Olej ubić w misie miksera z cukrem, dodać jajka i zmiksować. Wymieszać suche składniki i przesiać do misy miksera, krótko wymieszać, dodać startą marchewkę. Przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami lub okrągłej formy o średnicy ok 24 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec: babeczki około 15-20 minut, ciasto w okrągłej formie około 40-50 minut do tzw.suchego patyczka.
Ciasto dekorowałam cukrem pudrem, choinkami z marcepanu zabarwionego barwnikiem spożywczym i cukrowymi śnieżynkami.

image