A dzisiaj klopsy z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym – jak dotąd chyba ulubione danie Łucji. Z delikatnego mięsa indyka, ale można zrobić też z cielęciny. U nas delikatniejsza wersja, bo bez cebuli i czosnku, ale i tak wyszło bardzo smaczne.
Co będzie potrzebne:
– 300 g mielonego mięsa z indyka lub cielęciny
– pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– szczypiorek
– pół łyżeczki słodkiej papryki
– ewentualnie zeszklona cebula i czosnek
– małe jajko
– 500 ml pulpy pomidorowej
– pęczek świeżej bazylii
– suszone oregano
– kawałek chilli (u nas pominięte)
Wykonanie:
Kaszę jaglaną zblendować ze szczypiorkiem i jeśli używacie cebulą i czosnkiem. W misce wymieszać mięso z kaszą, papryką i jajkiem. Przygotować sos pomidorowy – pulpę podgrzać z bazylią, oregano i chilli. Z mięsa formować klopsy (będą dość miękkie), można obtoczyć w mące lub bułce tartej i smażyć na patelni przez parę minut. Wrzucić podsmażone klopsy do sosu pomidorowego i dusić około 8 minut w połowie przewracając na drugą stronę.
Skomentuj