Domowa pizza na kruchym i cienkim cieście – prosta i smaczna. Podstawą jest dobrej jakości mąka (tipo 00) i mocno nagrzany piekarnik. U nas dzisiaj była pizza ze świeżym szpinakiem, szynką prosciutto crudo i suszonymi pomidorami oraz z cukinią, figami i gorgonzolą.
Co będzie potrzebne (na 3 pizze):
– mąka 500 g
– woda 300 ml
– drożdże suszone 7g (saszetka)
– pulpa pomidorowa
– świeże lub suszone zioła: oregano, tymianek, bazylia
– chilli, czosnek
– ulubione dodatki: mozzarella, szynka dojrzewająca, salami, szpinak, pomidory suszone, oliwki, cukinia, ser kozi lub pleśniowy, itp
– oliwa smakowa
Wykonanie:
Mąkę z wodą i drożdżami dokładnie zagnieść z dodatkiem oliwy (można do tego użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 40 minut. W tym czasie przygotować sos pomidorowy: pulpę podgrzać z ziołami i przyprawami, można dosypać łyżeczkę cukru, żeby podkreślić słodycz pomidorów. Dzięki podgrzaniu smaki się lepiej wymieszają. Odstawić do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto do pizzy cienko rozwałkować lub rozciągnąć i ułożyć na blaszkach lub nagrzanym kamieniu. Posmarować sosem pomidorowym i ułożyć ulubione dodatki. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do min 220ºC. Podawać z oliwą smakową (np.czosnkową lub chilli).
Skomentuj