Kolejna sałatka z młodymi ziemniakami w roli głównej – tym razem z polską pistacją, czyli bobem, i kremową fetą. Można podawać osobno lub jako dodatek do dania (u mnie w towarzystwie pieczonego łososia). Inspiracją jest przepis Rozkosznego, z małymi modyfikacjami.
Co będzie potrzebne:
- 500 g młodych ziemniaków
- 250 g bobu
- 100 g fety
- 1/4 czerwonej cebuli
- Szklanka świeżych ziół (np. kolendra, bazylia, mięta, pietruszka)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki startego parmezanu
- 4 łyżki oliwy
Wykonanie:
Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości.
Bób gotować ok 10 minut w osolonej i lekko pocukrzonej wodzie (zachowa dzięki temu ładny zielony kolor). Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórek.
Cebulę pokroić w cienkie piórka.
Warzywa wraz z pokruszoną fetą przełożyć do miski.
W malakserze zmiksować składniki dressingu: zioła, czosnek, parmezan, sos sojowy, sok z cytryny oraz oliwę. Polać składniki sałatki i wymieszać.




Dodaj komentarz