Kolejna sałatka z młodymi ziemniakami w roli głównej – tym razem z polską pistacją, czyli bobem, i kremową fetą. Można podawać osobno lub jako dodatek do dania (u mnie w towarzystwie pieczonego łososia). Inspiracją jest przepis Rozkosznego, z małymi modyfikacjami.

Co będzie potrzebne:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 250 g bobu
  • 100 g fety
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • Szklanka świeżych ziół (np. kolendra, bazylia, mięta, pietruszka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy

Wykonanie:

Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości.

Bób gotować ok 10 minut w osolonej i lekko pocukrzonej wodzie (zachowa dzięki temu ładny zielony kolor). Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórek.

Cebulę pokroić w cienkie piórka.

Warzywa wraz z pokruszoną fetą przełożyć do miski.

W malakserze zmiksować składniki dressingu: zioła, czosnek, parmezan, sos sojowy, sok z cytryny oraz oliwę. Polać składniki sałatki i wymieszać.