Super szybki i łatwy przepis na wilgotne i miękkie muffinki. Ciasto jest na na oleju, przed którym zawsze się broniłam, bo był dla mnie wyczuwalny w smaku, ale tym razem nie mam tego wrażenia. Rabarbaru nie obieramy. Przepis z bloga Moje Wypieki, odchudzony z cukru.

Co będzie potrzebne:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 spore jajka
  • 220 g śmietany
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • Skórka starta z dwóch cytryn
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 400 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • Dodatkowo: brązowy cukier do posypania

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 175°C (u mnie grzałka góra-dół, bez termoobiegu).

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

W drugim naczyniu wymieszać olej, jaja, śmietanę, cukier, sok i skórkę z cytryny.

Połączyć zawartość obydwu naczyń, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać pokrojony w kostkę rabarbar i delikatnie przemieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Posypać z wierzchu odrobiną brązowego cukru.

Wstawić do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.