Super szybki i łatwy przepis na wilgotne i miękkie muffinki. Ciasto jest na na oleju, przed którym zawsze się broniłam, bo był dla mnie wyczuwalny w smaku, ale tym razem nie mam tego wrażenia. Rabarbaru nie obieramy. Przepis z bloga Moje Wypieki, odchudzony z cukru.
Co będzie potrzebne:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 spore jajka
- 220 g śmietany
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- Skórka starta z dwóch cytryn
- 2 łyżki soku z cytryny
- 400 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
- Dodatkowo: brązowy cukier do posypania
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 175°C (u mnie grzałka góra-dół, bez termoobiegu).
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
W drugim naczyniu wymieszać olej, jaja, śmietanę, cukier, sok i skórkę z cytryny.
Połączyć zawartość obydwu naczyń, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać pokrojony w kostkę rabarbar i delikatnie przemieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Posypać z wierzchu odrobiną brązowego cukru.
Wstawić do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.




Dodaj komentarz