Letnia sałatka z dodatkiem sycącej soczewicy (użyłam gotowej ze słoika, można ugotować i ostudzić). Udało mi się trafić małe cukinie – większe należy pokroić na plastry lub ćwiartki.

Co będzie potrzebne:

  • 2 szklanki ugotowanej soczewicy
  • 10 mini cukinii lub dwie średnie
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 2 garści rukoli
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 50 g fety
  • Oliwa
  • Wędzona papryka
  • Sól i pieprz
  • Na dressing: 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu lub syropu klonowego, 2 łyżki oliwy, opcjonalnie: łyżeczka za’ataru

Wykonanie:

Cukinie pokroić na mniejsze kawałki: małe wystarczy przeciąć wzdłuż na pół, większe na ćwiartki lub plastry. Mozna delikatnie ponacinać.Wymieszać z oliwą, wędzoną papryką oraz solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni smażyć z dwóch stron.

Soczewicę opłukać i osączyć jeśli jest ze słoika/puszki. Pomidorki pokroić na ćwiartki.

Włożyć do miski razem z posiekaną miętą, rukolą i pokruszoną fetą. Dodać cukinię.

Polać dressingiem przygotowanym z przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z cytryny, miodu, za’ataru i oliwy.

Delikatnie wymieszać.