Letnia sałatka z dodatkiem sycącej soczewicy (użyłam gotowej ze słoika, można ugotować i ostudzić). Udało mi się trafić małe cukinie – większe należy pokroić na plastry lub ćwiartki.
Co będzie potrzebne:
- 2 szklanki ugotowanej soczewicy
- 10 mini cukinii lub dwie średnie
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 2 garści rukoli
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 50 g fety
- Oliwa
- Wędzona papryka
- Sól i pieprz
- Na dressing: 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu lub syropu klonowego, 2 łyżki oliwy, opcjonalnie: łyżeczka za’ataru
Wykonanie:
Cukinie pokroić na mniejsze kawałki: małe wystarczy przeciąć wzdłuż na pół, większe na ćwiartki lub plastry. Mozna delikatnie ponacinać.Wymieszać z oliwą, wędzoną papryką oraz solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni smażyć z dwóch stron.
Soczewicę opłukać i osączyć jeśli jest ze słoika/puszki. Pomidorki pokroić na ćwiartki.
Włożyć do miski razem z posiekaną miętą, rukolą i pokruszoną fetą. Dodać cukinię.
Polać dressingiem przygotowanym z przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z cytryny, miodu, za’ataru i oliwy.
Delikatnie wymieszać.




Dodaj komentarz