Ostatnio zaopatrzyłam się w melasę z granatów, ponieważ już z kilku przepisów do mnie zerkała. Ma ciekawy słodko-kwaśny smak. Często wykorzystuje się ją do marynowania mięsa, ale u mnie na pierwszy ogień poszła do dania wege.

Co będzie potrzebne:

  • 600 g dyni
  • 400 g soczewicy z puszki (brązowej lub zielonej)
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki melasy z granatu
  • 250 g pomidorków koktajlowych

Do podania:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (lub wegańskiego)
  • 1 łyżka melasy z granatu
  • Garść świeżej mięty
  • 5 łyżek nasion granatu
  • 2 łyżki dukkah

Wykonanie:

Soczewicę odcedzić i opłukać. Dynię pokroić na 1.5 cm plastry. Cebulę pokroić na ósemki. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Wszystkie te składniki nałożyć do naczynia żaroodpornego dodać oliwę, melasę i pomidorki koktajlowe, wymieszać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez godzinę, mieszając w połowie.

Wyjąć z piekarnika i polać jogurtem wymieszanym z dodatkową melasą i posypać dukkah, miętą i granatem.