Ostatnio zaopatrzyłam się w melasę z granatów, ponieważ już z kilku przepisów do mnie zerkała. Ma ciekawy słodko-kwaśny smak. Często wykorzystuje się ją do marynowania mięsa, ale u mnie na pierwszy ogień poszła do dania wege.
Co będzie potrzebne:
- 600 g dyni
- 400 g soczewicy z puszki (brązowej lub zielonej)
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki melasy z granatu
- 250 g pomidorków koktajlowych
Do podania:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (lub wegańskiego)
- 1 łyżka melasy z granatu
- Garść świeżej mięty
- 5 łyżek nasion granatu
- 2 łyżki dukkah
Wykonanie:
Soczewicę odcedzić i opłukać. Dynię pokroić na 1.5 cm plastry. Cebulę pokroić na ósemki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Wszystkie te składniki nałożyć do naczynia żaroodpornego dodać oliwę, melasę i pomidorki koktajlowe, wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez godzinę, mieszając w połowie.
Wyjąć z piekarnika i polać jogurtem wymieszanym z dodatkową melasą i posypać dukkah, miętą i granatem.




Dodaj komentarz