AkaMakowiec dla leniwych„. Nie trzeba nic namaczać, odciskać, czekać. Mieszamy składniki i tyle. Wypełniony bakaliami o świątecznym, pomarańczowym aromacie. Przepis (odchudzony z cukru) z niezastąpionego mojewypieki.com

Co będzie potrzebne:

  • 2 jajka
  • 130 g cukru
  • 150 g mielonego maku
  • 70 g mielonych migdałów
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • Skórka starta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej lub soku z pomarańczy
  • 100 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów (u mnie brazylijskie, ale mogą być włoskie lub inne ulubione)
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Na lukier:

  • Szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • Kilka łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać suche składniki (mak, mielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia), następnie dodać śmietanę, esencję i świeżo startą skórkę z pomarańczy. Wymieszać delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników. Dodać bakalie (rodzynki, orzechy i kandyzowaną skórkę z pomarańczy) i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

Dno okrągłej formy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku wciśniętego z pomarańczy. Jeśli lukier wyjdzie za rzadki dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gesty soku z pomarańczy. Ozdobić dodatkową kandyzowaną skórką z pomarańczy.