Aka „Makowiec dla leniwych„. Nie trzeba nic namaczać, odciskać, czekać. Mieszamy składniki i tyle. Wypełniony bakaliami o świątecznym, pomarańczowym aromacie. Przepis (odchudzony z cukru) z niezastąpionego mojewypieki.com
Co będzie potrzebne:
- 2 jajka
- 130 g cukru
- 150 g mielonego maku
- 70 g mielonych migdałów
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g kwaśnej śmietany
- Skórka starta z jednej pomarańczy
- 2 łyżeczki esencji waniliowej lub soku z pomarańczy
- 100 g rodzynek
- 50 g posiekanych orzechów (u mnie brazylijskie, ale mogą być włoskie lub inne ulubione)
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Na lukier:
- Szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- Kilka łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać suche składniki (mak, mielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia), następnie dodać śmietanę, esencję i świeżo startą skórkę z pomarańczy. Wymieszać delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników. Dodać bakalie (rodzynki, orzechy i kandyzowaną skórkę z pomarańczy) i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Dno okrągłej formy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku wciśniętego z pomarańczy. Jeśli lukier wyjdzie za rzadki dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gesty soku z pomarańczy. Ozdobić dodatkową kandyzowaną skórką z pomarańczy.





Dodaj komentarz