Delikatne ucierane ciasto ze słodkim kajmakiem i dojrzałymi brzoskwiniami. Myślę, że będzie równie smaczne z nektarynkami lub morelami.

Co będzie potrzebne:

  • 200 g miękkiego masła
  • 225 g kajmaku
  • 4 jajka
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • Dodatkowo 100 g kajmaku

Wykonanie:

Masło utrzeć z kajmakiem – ja zrobiłam to w malakserze, ale można również mikserem lub ręcznie.

Dodawać jajka, jedno po drugim, ciągle ucierając. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać lub krótko zmiksować.

Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm. Brzoskwinie pokroić w cienkie plastry i ułożyć na wierzchu ciasta, delikatnie dociskając.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C (u mnie dolna grzałka i termoobieg) przez około 25 minut.

Przestudzić ciasto przez 10 minut i polać pozostałym kajmakiem (żeby było łatwiej należy go wcześniej podgrzać aż stanie się bardziej płynny i gładki).