Delikatne ucierane ciasto ze słodkim kajmakiem i dojrzałymi brzoskwiniami. Myślę, że będzie równie smaczne z nektarynkami lub morelami.
Co będzie potrzebne:
- 200 g miękkiego masła
- 225 g kajmaku
- 4 jajka
- 225 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- Dodatkowo 100 g kajmaku
Wykonanie:
Masło utrzeć z kajmakiem – ja zrobiłam to w malakserze, ale można również mikserem lub ręcznie.
Dodawać jajka, jedno po drugim, ciągle ucierając. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać lub krótko zmiksować.
Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm. Brzoskwinie pokroić w cienkie plastry i ułożyć na wierzchu ciasta, delikatnie dociskając.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C (u mnie dolna grzałka i termoobieg) przez około 25 minut.
Przestudzić ciasto przez 10 minut i polać pozostałym kajmakiem (żeby było łatwiej należy go wcześniej podgrzać aż stanie się bardziej płynny i gładki).




Dodaj komentarz