Kolejne podejście do zupy krem z warzywa, które mojemu dziecku normalnie nie wchodzi i kolejny strzał w dziesiątkę. Oczywiście nie tylko dla niej, bo ta zupa to totalny sztos – od razu trafiła na naszą top listę.

Co będzie potrzebne:

  • 500 g cukinii
  • 1 mała szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki bazylii (same listki)
  • 375 ml warzywnego bulionu
  • 3 łyżki parmezanu + trochę do
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka oliwy
  • Opcjonalnie: grzanki

Wykonanie:

W garnku podgrzać oliwę, wrzucić z grubsza posiekane szalotkę, czosnek i bazylię. Dodać pokrojoną w dużą kostkę cukinię i smażyć razem na średnim ogniu, mieszając przez około 10 minut aż cukinia zacznie lekko brązowieć. Wlać bulion i gotować jeszcze przez 8 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. Dodać śmietankę i parmezan i znowu podgrzać.

Podawać z grzankami i posypane dodatkowym parmezanem.