Pieczony łosoś to u nas częste danie. Uwielbiamy jego smak saute, ale dużo też zyskuje dzięki różnym sosom. Dzisiaj przygotowałam go w delikatnym sosie pomarańczowo-winnym z szafranem. Brzmi jak skomplikowana potrawa? Zupełnie nią nie jest – przygotowanie zajmie Wam tylko chwilę 🙂

Co będzie potrzebne:

– filet z łososia
– sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
– 100 ml wina
– szczypta szafranu
– płatki chilli
– posiekana świeża bazylią
– łyżka zimnego masła

Wykonanie:

Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą wsadzamy łososia. Polewamy sokiem z pomarańczy, winem i posypujemy przyprawami. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C. Pieczemy 20 minut, po czym odkrywamy i wstawiamy na kolejne 20 minut, polewając od czasu do czasu sosem. Wyjmujemy z pieca, nakładamy na talerze, do gorącego sosu dodajemy łyżkę zimnego masła i mieszamy. Powstałym sosem polewamy rybę.