Czekoladowe korzenne babeczki – zdecydowany must have na świątecznym stole 😉 Aromatyczne, intensywnie czekoladowe, bo oprócz czekolady używamy też kakao (tego prawdziwego, nie słodzonego), przełamane kwaskowatym smakiem powideł śliwkowych. Palce lizać i niebo w gębie 🙂
Co będzie potrzebne:
– 120 g masła
– 55 g gorzkiej czekolady
– 125 ml prawdziwego kakao
– 2 jajka
– 80 ml cukru
– 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu
– 170 ml mąki
– 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżka przyprawy korzennej
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– 125 ml śmietany
– powidła śliwkowe
Wykonanie:
Masło rozpuścić, zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę, zostawić na chwilę i wymieszać do rozpuszczenia. Dosypać kakao i wymieszać rózgą. W mikserze ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać wanilię. Dodawać wymieszane i przesiane suche składniki na przemian ze śmietaną, mieszając delikatnie tylko do połączenia składników. Przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami: wypełnić do połowy, nałożyć pełną łyżeczkę powideł, przykryć ciastem, do wypełnienia całej foremki. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Skomentuj