Najprostsze i najlepsze krewetki świata – na masełku z czosnkiem podlane białym winem 🙂 my najbardziej lubimy jeść rękoma te w pancerzykach, ale obrane zrobią furorę i na eleganckim przyjęciu 😉 Wystarczy podać do nich świeżą bagietkę, idealną do maczania w sosie.

Co będzie potrzebne:

– krewetki w pancerzykach lub obrane (najlepiej surowe)
– masło klarowane
– kilka ząbków czosnku
– białe wino wytrawne
– ewentualnie chilli świeże lub suszone

Wykonanie:

W garnku lub wysokiej patelni roztopić kilka łyżek masła, dodać posiekany lub wyciśnięty czosnek i chwilę podsmażyć na średnim ogniu. Dodać krewetki chwilę przesmażyć żeby się pokryły masłem i wlać wino tak żeby przykryło krewetki do połowy. Dusić na wolnym ogniu około 10 minut.

Reklamy