Krewetki w dyniowym sosie curry, u nas jeszcze z dodatkowymi warzywami, żeby było bardziej zdrowo 🙂 Dobrze rozgrzewa w chłodne dni, a zrobienie trwa około 20 minut. Co prawda dynię trzeba wcześniej upiec (ok 90 minut w temperaturze 180°C pod przykryciem), ale można to zrobić wcześniej i podzielić na porcje do wekowania lub mrożenia

Co będzie potrzebne:

– ok 350 g upieczonej dyni
– łyżka kuminu
– łyżka garam masali
– mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3 cm kawałek imbiru
– płatki chilli
– kawałek trawy cytrynowej
– krewetki
– 250 ml śmietanki kokosowej
– opcjonalnie warzywa: brokuł, fasolka szparagowa

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju przesmażyć kumin, płatki chilli i garam masalę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, trawę cytrynową i starty imbir. Zeszklić, wrzucić warzywa (fasolkę wcześniej obgotowałam) i krewetki, smażyć przez około 5 minut. Dodać dynię i śmietankę kokosową. Dusić około 5-10 minut aż sos zgęstnieje.

image