Spaghetti z cukinii i marchewki z łososiem i krewetkami – super sposób podania warzyw! Potrzebna jest specjalna obieraczka julienne (ostatnio była w Lidlu ale sporo ich jest na allegro) i można wyczarować zdrowy, kolorowy “makaron” 🙂 wystarczy go zblanszować lub poddusić w sosie, który szykujemy.
Co będzie potrzebne:
– cukinia
– 3 marchewki
– filet z łososia
– krewetki (surowe, obrane z pancerzyków)
– 2 pomidory
– ząbek czosnku
– garść posiekanej bazylii
Wykonanie:
Z cukinii odkroić końce i kroić wraz ze skórką obieraczką julienne aż do gniazda nasiennego, które zostawiamy. Marchewkę obieramy i odkrywamy końce, kroimy obieraczką. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, podsmażamy pokrojonego na mniejsze kawałki łososia i krewetki, dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekaną bazylię. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i wycinamy gniazda nasienne, miąższ kroimy drobno i wrzucamy na patelnię. Dorzucamy marchew i cukinię i dusimy razem przez chwilę aż warzywa zmiękną (marchewka dłużej niż cukinia więc warto wrzucać na raty).
1 Pingback