Pyszne burgery z łososia i kaszy jaglanej – idealne dla całej rodziny 🙂 dla wybrednych dobry sposób by przemycić zdrową rybę. W oryginalnym przepisie z cebulą, czosnkiem i chilli, u nas ze względu na małą z delikatniejszym szczypiorkiem. Tak naprawdę wdzięczna baza by pokombinować z różnymi smakami (np.z imbirem grzybami mun, ze świeżymi pomidorami i bazylią).

Co będzie potrzebne:

– 250 g łososia
– 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– 4 pomidory suszone
– szczypiorek
– 3 łyżeczki pesto
– łyżeczka musztardy

Wykonanie:

Łososia drobno posiekać, uważając na ości. Suszone pomidory i szczypiorek posiekać. Kaszę jaglaną zblendować na pastę. Wymieszać wszystko w misce z pesto i musztardą. Formować burgery i smażyć na patelni grillowej przez 2-3 minuty z każdej strony. Podałam z ogórkiem zielonym i jogurtem z harisą.

Reklamy