Weekendowe rodzinne śniadanie z bananowymi placuszkami w roli głównej. Bez dodatku cukru, bo słodycz biorą z dojrzałych bananów, dla rodziców w wersji z syropem klonowym (tak, jesteśmy łasuchami). Ciasto proste do wykonania, bez użycia miksera.

Co będzie potrzebne:

– 2 jajka
– 4 łyżki mleka (roślinnego lub zwykłego)
– 4 łyżki jogurtu (np. koziego)
– 10 łyżek mąki
– 0,5 łyżeczki cynamonu
– szczypta proszku do pieczenia
– 2 dojrzałe banany (rozgniecione widelcem lub zblendowane)

Wykonanie:

W misce dokładnie wymieszać jajka z mlekiem i jogurtem, dodać suche składniki i banany. Smażyć na rozgrzanej patelni (ja używałam odrobinę oleju kokosowego) aż pojawią się pęcherzyki, przywrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę.

image

image