Inspiracja na dzisiejszy obiad – krem ziemniaczany z pieczonym czosnkiem i chipsami bekonowymi. Niech Was nie odstraszą dwie główki czosnku, ponieważ po upieczeniu traci on charakterystyczny ostry smak a zastępuje go…słodycz. Znowu typowe jesienne danie, które Was dobrze rozgrzeje.

Co będzie potrzebne:

– dwie główki czosnku
– 3 ziemniaki
– cebula
– 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
– ewentualnie szczypiorek do posypania
– oliwa

Wykonanie:

Z główek czosnku odkroić wierzchy, polać oliwą, posypać solą i zawinąć w folię aluminiową. Piec czosnek 45 minut w temperaturze 200 stopni C.
W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Z upieczonych główek wycisnąć z łupinek czosnek do garnka z cebulą. Nie powinniście mieć z tym problemu, ponieważ upieczony będzie miał konsystencję pasty.
Dodać ziemniaki pokrojone w niedużą kostkę, zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować pod przykryciem na niedużym ogniu przez 25 minut. Gdy ziemniaki będą już miękkie przecieramy zupę na krem.
Do zupy świetnie pasują chipsy z boczku – cienkie plasterki wędzonego surowego boczku podpiekamy w piekarniku (najlepiej z funkcją grilla) lub podsmażamy na suchej patelni aż staną się rumiane i chrupiące. Kruszymy je w dłoniach na mniejsze kawałki i posypujemy zupę – krem.

image

image

Reklamy