Tort urodzinowy, który może spokojnie zjeść roczna jubilatka? To tort z domowej galaretki, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez nabiału, ale za to z dużą ilością smaku 🙂 Do zrobienia galaretek użyłam musów owocowych, mleka roślinnego oraz agaru, który jest zdrowszą alternatywą dla żelatyny (do tego szybciej tężeje i jest wege). Niestety miałam problem z tężeniem jednej warstwy (z owoców leśnych) i tylko to dzieliło tort od ideału. Dzieciakom smakowało, dorosłym też (albo dobrze ściemniali).

Co będzie potrzebne:

– agar (10 g/1 litr, u mnie 4 warstwy czyli 40 g)
– mus lub sok owocowy (bez dodatku cukru i innych słodziw), ja użyłam zblendowanych malin i owoców leśnych
– mleko roślinne (jedna warstwa to miks kokosowego z ryżowym a druga kokosowego z owsianym)

Wykonanie:

Przygotować formę, w której będziemy robić tort (u mnie kwadrat o boku 24 cm). W garnku zagotować mus lub mleko na pierwszą warstwę. Do wrzącego wsypać agar i gotować jeszcze 2-3 minuty, mieszając by się dobrze rozpuścił. Zdjąć z palnika i poczekać aż zacznie tężeć, gdy zgęstnieje przelać do formy. Na czas robienia kolejnych warstw można schować do lodówki, ale spokojnie stężeje w temp.pokojowej. Tak samo postępować z pozostałymi warstwami, wylewając na poprzednią gdy już całkowicie zastygnie.
Przed podaniem okroić nożem brzegi formy żeby odkleić galaretki (u mnie ładnie sama odeszła od boków) i przełożyć na paterę.

Reklamy